Samenwerking met Amaris Zorggroep

Samenwerkingsovereenkomst getekend met Amaris.

De boerderij met de rode luikjes; menig buurtbewoner kent De Willemshoeve aan de Jachthuislaan in Soest. Vanaf september 2023 staat er echter een ingrijpende verbouwing op de agenda. De Willemshoeve wordt omgetoverd een fijne plek, met een dagvoorziening voor mensen met dementie uit de omgeving Soest, Baarn en Amersfoort. In dat kader zetten bestuurder Jacqueline van der Loo en initiatiefnemer Jeroen Meeder 11 juli 2023 hun handtekening onder een overeenkomst. Dagbeleving Willemshoeve gaat in de regio Gooi en Eemland samenwerken met de Amaris Zorggroep.

Gedeelde visie zinvolle dagbesteding

Dagbeleving Willemshoeve start in april 2024. Initiatiefnemer Jeroen Meeder: “Onze droom is een plek waar mensen met (gevorderde) dementie een actieve en zinvolle dagbesteding kunnen genieten. We vinden het belangrijk te focussen op wat mensen met dementie wél kunnen in plaats van te focussen op hun beperkingen. Geweldig om te ervaren dat Amaris Zorggroep deze visie deelt en besloten heeft de samenwerking met ons aan te gaan”.

Samen ouderenzorg anders vormgeven

“Heel fijn om op deze plek handen en voeten te geven aan onze visie,” vindt ook bestuurder Jacqueline van der Loo van Amaris Zorggroep. “We waren al langere tijd op zoek naar initiatieven die bij ons passen. De ouderenzorg moeten en willen we anders vormgeven. Dat is onze taak als ouderenzorgorganisatie nu mensen met dementie langer thuis moeten blijven wonen. Samenwerken met andere partijen is voor ons de sleutel, we hebben elkaar hierin nodig.”

Regiomanager Freja Aurik heeft na een eerste kennismaking de verdere uitwerking van de plannen opgepakt samen met Jeroen Meeder. Freja Aurik: “Amaris Zorggroep zorgt in 2024 voor een team medewerkers dat vanuit Amaris de zorg en ondersteuning verleent aan de mensen die hier dagbeleving zullen ervaren. ” Bovendien wil Amaris met dit initiatief inzetten op een meer toekomstbestendige zorg waarbij mensen met dementie actief en in contact met de maatschappij blijven, waarmee intensievere zorg voorkomen of uitgesteld wordt.

Herenboeren Soest

Op Landgoed Willemshoeve is straks, naast de Dagbeleving, ook de burgervoedselbeweging Herenboeren Willemshoeve gehuisvest. Een herenboerderij wordt gevormd door 500 mensen uit de directe omgeving die met elkaar een kleinschalig gemengd agrarisch bedrijf oprichten en een boer(in) in dienst nemen die exclusief voor hen en op duurzame wijze, het voedsel produceert dat zij willen eten. “Uniek is de verbinding tussen de Dagbeleving en de Herenboerderij”, aldus Jeroen Meeder. “Hoe mooi is het als mensen met dementie kunnen meehelpen en genieten van alle activiteiten op de boerderij en zo onderdeel kunnen blijven van een levendige gemeenschap. Bijzonder om zo een steentje bij te dragen aan een meer dementie-inclusieve samenleving.”